13.11.09

Melayan Orang 3 Suku
Ada sesetangah orang yang bila kita berbual dengannya, perbualan itu akan meleret jauh daripada tajuk asal. Bukan semua orang yang mampu berbuat begini, hanya yang banyak temberang sahaja mampu melakukannya. Sebenarnya orang begini disenangi orang kerana ia boleh menghilangkan tansion dan menjadikan suasana hidup, tapi kadang tu boleh menjadikan kita tansion bila cerita yang sama diulang berkali-kali.

Disekeliling aku memang ramai orang dikurniakan bakat begini, jika nak kemana-mana beliau ini mesti diajak sekali, saja nak dengar temberangnya. Disini aku nak cerita sikit tantang salah seorang beliau yang aku maksudkan. Beliau ini sangat berbakat dalam sukan, hampir semua acara sukan orang Melayu dia boleh main, pendek kata dia berbakat. Yang lucunya dia ni sangat fobia dengan pacat, cacing dan ulat. Dia sangat berhati-hati dari terjumpa binatang tadi, jika terserempak pasti melompat punya. Jika memancing ikan, orang lain yang tolong pasangkan umpan, jika meredah belukar, dia dah siap dengan pakaian keselamatannya, stoking paras lutut , kasut getah Phuah Chu Kang lagi. Tapi kena berhati-hati dengan ayat perangkapnya, kadang2 berupa soalan yang sederhana sahaja tetapi sebenarnya ayat mengenakan orang. Aku gelarkan beliau ini Riched (bukan nama sebenar)


Ada sekali tu dia cakap, “orang yang pandai solat, tak payah solat”, beberapa kali dia ulang supaya aku dapat tangkap apa yang dia maksudkan. Nasib baik aku sempat berfikir sebelum membuat ulasan, “Yalah..orang yang pandai solat, baginya solat tak payah..., mudah saja baginya...Betul katanya, Ada lagi, Bila ada gotong-royong untuk sebelihan korban, dia akan buka fatwa baru iaitu, “Haram hukumnya menyembelih binatang dengan memakai seliper”. Ditanyakan soalan ini kepada Ustaz di Kampungnya, (aku pun kena gak soalan ni) Bingong Ustaz itu, berubah air mukanya, saya belum pernah dengar lagi soalan semacam ini, mana kau dapat fatwa ni, tanya ustaz itu, JAIS baru keluar arahan, katanya, tapi tadi saya pakai kasut, kata ustaz, pakai kasut pun haram hukumnya, kata Riched, menghangatkan suasana. Akhirnya bila dah tau jawapannya, semuanya menyumpah, tut,tut,tutttt. Ada budak poyo kat sini, tercengang bila terkena soalan ni, katanya, dia tak sengaja pakai kasut ketika menyembelih, yg lebih teruk lagi bila Riched kata, kerana dia, sembelihan itu jadi haram, budak tu tanya, “kalau dah terlanjur pakai kasut, kena bayar dam ke”?. Takpa, nanti lain kali bila nak sembelih binatang mesti pakai pisau yang tajam, bukan pakai kasut, kata Riched sambir ketawa, kah,kah,kah....itulah rahsianya..

Ada lagi, Isnin tu pagi2 lagi dia dah buat fatwa lagi, katanya ada fatwa mengatakan bahawa orang kawin setaman atau sekampung haram...budak2 ni menyampuk, “aku kawin bukan sekadar setaman, jiran lagi, tak haram pun”. Riched menambah lagi, “jika kawin setaman tetap haram, nabi kita tak pernah buat”. Dah penat diaorang bergaduh barulah dibuka rahsia. Macamana mungkin nak berkawin setaman, ada berapa orang anak dara dalam satu taman tu, tak kan nak kawin dengan semuanya, paling ramai pun kita boleh kawin 4je... keh, keh keh,. Bukan sekadar habis disitu je, malahan pada budak2 sekolah pun dia tanyakan masalah ini juga, ada sorang tu hingga terbongkar rahsianya, bila dia beria-ria sangat bangkang, rupanya aweknya dalam taman tu juga.

Ada lagi, kadang tu idea dia ni boleh pakai juga, bila dia kata Negara Islam Tak Perlu Tanda Halal sebab bila dah Negara Islam dah tentu semua barangannya halal... ada yang bertanya, macamana dengan barangan yang tidak halal, Negara kita kan ada juga orang yang tidak Islam?, Bukan sekadar arak saja, ada juga barangan seperti kasut atau beg dari kulit babi ke macamana,... (Riched berdiri sambil berpiato) Barangan yang tidak halal kurang, jika dibandingkan dengan barangan halal, Mudah je, kita tak perlu tanda halal, kita perlu tanda HARAM... jika ada tanda haram pada contohnya rokok dan barangan lain dah tentu orang Islam takut nak beli....hidup Riched.....


Ada lagi, Dia ni suka mengenakan Ustaz muda di kampungnya, sekali tu semasa dia dan member tengah minung petang di gerai, Ustaz tu datang, bila dia nampak je ustaz tu, dia terus order teh untuk ustaz, bila ustaz duduk je teh dah sampai. Belum sempat ustaz minum dia dah bayar dulu. Ustaz merasa hairan, “takpa nanti2lah ana bayar”, “Ustaz !!!...kita jangan amalkan makan makanan yang berhutang”, kata Riched. Ana tak berhutang, ana bayar, Selagi tak bayar itu dikira hutang, sebab itu saya bayarkan untuk ustaz tadi, kata Riched, sambil ketawa.... Ana dah terkena...kata ustaz.

Ada lagi, Ada sekali tu kitaorang dah bincang sesuatu sebelum membuat cadangan kepada bos, keputusan telah dibuat sebulat suara, bila bos sampai, cadangan telah dibuat, Riched asyik bangkang sahaja semua cadangan yang telah dibuat tadi. Lalu terjadilah bangkang membangkang antara Ayie dan Riched, aku yang ada kat situ tak boleh tahan gelak, sampai air mata keluar lalu, aku keluar dari situ, sambil menyumpah-nyumpah, gila...budak dua ekor ni, tadi bincang lain, bila jumpa bos jadi lain. Akhirnya meeting dengan bos ditanggohkan. Apa dah jadi dengan mereka berdua?, rupanya dalam meeting tadi Riched bertindak sebagai pembangkang, saja nak kenakan Ayie. Dia ada kata sebelum tu, kalau apa saja yang Ayie cadang dia pasti bangkang punya, walaupun tadinya kata putus telah dibuat. Orang macam ni pun ada...